CERAMICA DE LEHECENI

Satul Leheceni este un renumit centru de ceramica populara romaneasca in care se confectioneaza si in zilele noastre un mare numar de piese ceramice, mai ales farfurii bogat si rafinat decorate. In atelierele olarilor se pot urmari fazele de lucru ale mestesugului, modul in care acestia preiau, pastreaza si imbogatesc traditia locala. Maiestria mesterilor olari talentati de aici trezeste o justificata admiratie.

Din marea diversitate de piese ceramice se remarca, in primul rand, blidele de Leheceni, ale caror ornamente - spirala, roata si creasta - sunt de veche traditie.

Raul Bocse este unul dintre putinii tineri care au ales sa continue traditia. Primul sau contact cu roata olarului l-a avut in jurul varstei de 8 ani, datorita bunicului sau. Pasionat de mestesug, a continuat sa lucreze si, mai mult, a facut studii in domeniu, atat la liceul din Beius cat si la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea. Realizeaza in special obiecte traditionale, dar are si creatii proprii, inspirate din arta populara. Foloseste motive specifice zonei si mai ales satului Leheceni (carcelul, spirala, creasta de cocos).