Comuna

Carpinet


Un mare istoric roman spunea ca...

"Fiecare loc de pamant are o poveste a lui, dar trebuie sa tragi bine cu urechea ca s-o auzi si trebuie si un dram de iubire ca s-o intelegi." (Nicolae Iorga)

In procesul cunoasterii trecutului istoric, investigatiile se largesc si in directia culegerii de informatii de la martori oculari. Multe episoade ramase necunoscute din cauza ca lipsesc unele documente si manuscrise importante, disparute, distruse sau deteriorate, pot fi reconstituite pe baza amintirilor unor martori. Batranii, si in special cei foarte batrani, pot sa dea lamuriri pretioase cercetatorului stiintific.

Cu ocazia unor investigatii documentare privitoare la istoria Transilvaniei, s-a descoperit ca intr-o ancheta facuta pe 9 noiembrie 1619 se cerceta daca preotul Parvu din zona Carpinetului si urmasii sai au fost scutiti de armata si de taxe, conform unui act semnat de imparatul Sigismund. In ancheta sunt audiati peste 20 de batrani din 6 sate, cei mai multi trecuti de 100 de ani.

Cel mai batran om cunoscut in actele romanesti ale vremurilor este iobagul Lupu Basa din Carpinet, de care aminteste si urbariul domeniului Beius, din anul 1600.

Mos Lupu aminteste despre rolul sau in constructia bisericii din Carpinet si depune, la randul sau, marturie despre actele eliberate de Cancelaria imparateasca si prin care preotul Parvu si urmasii sai erau scutiti de slujba ostaseasca si de plata darilor pe veniturile obtinute pe pamanturile bisericii.

Din istoria Carpinetului

  • IOBAGUL LUPU BASA
    Cel mai batran om

    Varsta acestuia era de 225 de ani si a fost consemnata de 2 ori in documentele anchetei.

  • VECHIUL SIGILIU AL CARPINETULUI

    O barza asezata intr-un picior pe un glob, tine in cioc un sarpe. In dreapta si in stanga doua ramuri verzi, de esente diferite, inconjoara toata suprafata compozitiei si se impletesc in partea inferioara.